Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

БОБ И БОБЕК

22.04.2023
Състезание по флористика на тема „Столетието на чешките приказки - Зайци от шапката Боб и Бобек” , по време на „Хавиржов в цветя“, културно събитие, предназначено да отпразнува лятото и цветята, което се провежда през летния сезон в чешкия град Хавиржов.

Боб и Бобек са герои от чехословашкия и чешки анимационен сериал „Боб и Бобек – зайци от шапката“. Двамата стават официални талисмани на Световното първенство по хокей на лед през 2015 г., проведено в Чехия.

„Боб и Бобек – зайци от шапката“ (на чешки: „Bob a Bobek - králíci z klobouku“) е чехословашка (чешка) анимационна поредица (1979-1995), излъчвана във Вечерничек - приблизително десетминутна вечерна телевизионна програма с приказка или друга история, предназначена за деца, излъчвана всяка вечер първоначално от Чехословашката телевизия (на чешки и словашки език), а днес от Чешката телевизия и Словашката телевизия в очакваното време за лягане. Словашката версия на филма има следните заглавия: „Боб и Бобек“ и „Боб и Бобек зайци от шапката“. От 4-та част, заснета през 2003-2005 г., заглавието на сериала е променено на „Боб и Бобек на пътя“ (на чешки: „Bob a Bobek na cestách“). Анимационнат поредица предизвиква голям интерес в чужбина и е излъчвана в над 20 страни.

Боб и Бобек

Снимките на сериала започват през 1978 г. Автори на идеята са Вацлав Бедржих и Мирослав Валтер. Постепенно са създадени общо 91 епизода в осем части, режисирани от Вацлав Бедржих, Мирослав Валтер и Иво Хейцман. По сценария са работили Владимир Иранек, Ярослав Паковски, Иржи Шебанек и Павел Шрут. Автор на рисунките е графикът и карикатурист Владимир Иранек. Гласовете на зайците са произнесени от актьора Йозеф Дворжак, който разказва историите, музиката е композирана от Петър Скоумал. Премиерата на филмовата порезица е през 1979 г., а снимките завършват през 2005 г. Този сериал, превърнал се в един от най-популярните в Чешката република, се състои от 8 части, първите две са заснети от Чехословашката телевизия, третата е снимана от от Чешката телевизия, а останалите - от чешката филмова продуцентска компания Ateliéry Bonton Zlín. Сериалът има общо 91 епизода и 1 специален епизод - специално новогодишно издание, заснето между първата и втората част.В допълнение към телевизионния сериал е издадена книгата „Боб и Бобек в летящата шапка“ (илюстрации: Вл. Иранек, текст: Павел Шрут).

Боб и Бобек са два заека, които живеят в шапка – вълшебния цилиндър на магьосника Покустон. Боб е по-голям, по-умен и често заема позицията на родител. Въпреки че Боб е много умен и изобретателен, той далеч не е толкова умен и богат на въображение като по-малкия Бобек, който е по-дребен, по-плах, но умен и богат на въображение и често е в ролята на дете. И двата заека имат оригинални идеи, които, обаче, често им донасят неприятности, което е в основата на комичния сюжет. Въпреки че повечето от персонажите във филма уважават добрите обноски, сериалът по никакъв начин не е моралистичен - зайците имат отрицателни качества, понякога вредят, вършат пакости, правят шеги. Като станат сутрин, правят упражнения и отиват на работа. Боб не обича много да излиза от топлата шапка, но предприемчивият Боб винаги го кара да стане и да работи, "защото работата е благородна". Всеки ден двамата преживяват нови и неочаквани приключения и забавни случки. Така, например, те се занимават с дърводелство, градинарство, бият се, рисуват, посещават зоологическата градина, ресторанта, отиват в планината, на поляната, на морето, в супермаркет и дори търсят будилник.

Един от талисманите на Световното първенстов по хокейна лед през 2015 г.

Боб и Бобек стават официални талисмани на 79-ото Световно първенство по хокей на лед през 2015 г., проведено в Чехия. Популярната двойка е представена за първи път от представители на Чешката асоциация по хокей на лед на 9 септември 2014 г. на пресконференция в хотел Clarion в Прага. Президентът на Чешката асоциация по хокей на лед Томаш Крал обяснява избора на талисмани по следния начин: „Талисманът е един от ключовите въпроси за тона на събитието, върху който интензивно се фокусирахме като част от организационния комитет. Искахме той да каже нещо за Чехия и в същото време да каже нещо на нашия народ.“

Първоначално обаче ръководството на Чешката асоциачия по хокей на лед иска за талисман на шампионата Къртeчек, световноизвестния чешки анимационен герой от „За Къртичето“ – чехословашка и чешка поредица от късометражни детски анимационни филми, дело на художника-аниматор Зденек Милер, създадена между 1957 и 2002 г. в студиото „Krátký film Praha“. В крайна сметка обаче това предложение не се осъществява поради сложни преговори за авторски права с внучката на Милер. Президентът на съюза Томаш Крал коментира това: „Има толкова сложна ситуация с притежателите на правата, че тя пропадна.“

Целият процес по одобрение на официалния талисман отнема почти цяла година, след като Международната федерация по хокей на лед и агенцията за спортен маркетинг Infront е трябвало да одобрят селекцията веднага след това. Авторските права за използване на Боб и Бобек са собственост на Чешката телевизия, с чиито представители ръководството на Чешката асоциация по хокей на лед постига споразумение без големи проблеми. Представителите на асоциацията са имали възможност да избират от много варианти, като в началото е изглеждало, че талисманът ще бъде традиционният лъв, който вече е бил талисман по време на първенствата през 1985, 1992 и 2004 г. „Разбира се, мислехме за лъв, който е неразривно свързан с чешкия хокей. Искахме обаче талисмана да е приятен и симпатичен. Искахме хората да се забавляват, което е същността на талисмана“, добавя Крал по тази тема. За хокейната визия на Боб и Бобек се занимава художникът и сценограф Алекс Доуис, който се базира на оригиналния дизайн на илюстратора Владимир Иранек.

Алекс Доуис, чешки художник и сценограф, създава "хокейната визия" на Боб и Бобек.

Световното първенство по хокей на лед се провежда от 1 до 17 май 2015 г. в градовете Прага и Острава. Шампионатът е спечелен от Канада. Отборът на Чехия завършва на четвърто място, а на отборът на Словакия – на девето.

Прага, Фестивал на ледените скулптури 2016, Боб и Бобек

Любопитно

За да отделят Боб и Бобек един от друг по глас и характер, създателите са използвали прост трик - ускоряват записания глас и по този начин променят интонацията и височината на гласовете. Ето защо Дворжак е трябвало да говори много бавно, когато е записвал, за да може да бъде разбран, след като записите бъдат ускорени.

Бобек преминава плавно от товарното отделение в пътническото отделение на самолета, което не би било възможно в реалния живот. Двете помещения са херметически разделени.

Бобек си подсвирква мелодия от анимационната поредица „Максипес Фик“ (от 1976 г.). Автор на музиката и за двата сериала е Петър Скоумал.

До 2015 г. на световно първенство по хокей на лед винаги е имало само един талисман. Боб и Бобек, освен че са първите двама талисмани на един такъв шампионат, също така, са първите талисмани с телевизионен произход, които не са създадени само за целите на Световното първенство по хокей на лед.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |