Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЛОВДИВСКО МЕСО

25.02.2023
Пловдивско месо, гарнирано с паста

Това е ястие от задушено свинско месо, нарязано на малки парчета, потопени в червеникав сок, гарнирано по различни начини. Въпреки, че е наречено на град Пловдив, ястието не е българско.

Специалитетът пловдивско месо (чеш. plovdivské maso; слов. plovdivské mäso, също и bravčové mäso plovdivské,

bravčove na plovdivský spôsob, от словашки: пловдивско свинско месо, свинско по пловдивски способ) е част от чешката и словашката кухни, но това, че месото е наречено „пловдивско“ – на името на втория по големина град в България, показва свързаността на ястието с българската кулинария.

Свинско месо по пловдивски – това е специален начин на приготвяне на свинско, практикуван в Пловдив. Баница със свинско месо по пловдивски е названието на пловдивски специалитет, при който плънката от ситно нарязано месо, варено или задушено, се използва за пълнеж на баница, която се пече заедно с месото.

Чешкото и словашко ястие пловдивско месо е основно блюдо, което се сервира за обед и вечеря. Характерно за него, че благодарение на бавното задушаване, месото става сочно, леко подправено, сравнително меко и се топи в устата. Сокът е овкусен с доматено пюре, чесън, умерено сгъстен и лъщящ от мазнина. Идеална гарнитура е пастата, като широки нудли и колинки (макаронени изделия във форма на огънати тръбички), но ястието се комбинира отлично и с разнообразно приготвени картофи, ориз, приготвен по различни начини, както и хлебни кнедли. Месото е отлично с грахов ориз – приготвя се, като се смесва сварения ориз със стерилизирания грах и се поръсва с настъргано сирене едам.Ястието пловдивско месо наподобява друго популярно в чешките и словашки кухни блюдо – унгарския специалитет пиле паприкаш. Когато свинското е овкусено с настъргана кисела краставичка, специалитетът пловдивско месо отчасти наподобява на чешкия телешки гулаш.

Това ястие е било постоянна част от менюто на училищните и заводски столови по времето на Чехословакия. Тогава, през социалистическия период на страната, всички ястия са се приготвяли по държавен хранителен стандарт. Специалитетът пловдивско месо днес също често присъства в списъка с храни, предлагани в обществените трапезарии в Чехия и Словакия. Това ястие е добре познато и от менюто на ресторантите в тези две страни. Приготвя се лесно и с направата му може да сe справи и начинаещ кулинар.

Пловдивско месо

Рецепта 13116, Чехословашки хранителен стандарт

(10 порции)
1 порция: 164 гр, от които 64 гр месо

Хранителни продукти:
Свинска плешка бeз кости или разфасовка – 1000 г
Лук 400 г
олио 150 г
Сол 20 г
Чесън 20 г
Смлян червен пипер 15 г
Доматено пюре 100 г
Питейна вода 1000 г
Обикновено брашно 50 г

Начин на приготвяне: Нарежете част от изплакната свинска плешка или изрезки на малки кубчета.
В 1/3 от мазнината се запържва обеленият и нарязан на ситно лук до порозовяване. Добавете нарязаното месо към лучената основа, посолете и запържете. След това добавяме стрития чесън, смления пипер, разпенваме, заливаме с малко вода, добавяме доматеното пюре, захлупваме месото с капак и задушаваме до полуомекване. (По време на задушаването разбърквайте месото от време на време и при необходимост доливайте топла вода.)
Сгъстява се полумекото със запържването, приготвено от останалата мазнина и брашното, разбърква се и се задушава при непрекъснато бъркане до омекване.
Извадете месото и прецедете сока през гъста цедка.

Подходящи гарнитури: варени картофи, паста, ориз на пара.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |