Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

УЧИЛИЩЕ ПО СОКОЛАРСТВО

25.05.2022

Основно училище „Максимилиан Хел“, намиращо се в село Щявницке Бане, Словакия, е първото в света, където предметът соколарство се преподава като част от редовната учебна програма.

Второто в света основно училище, в което се преподава соколарство е училището, включващо и детска градина, намиращо се в село Часта, разположено в подножието на Малките Карпати в западната част на Словакия.

Училище „Максимилиан Хел“, включващо и детска градина, се намира в село Щявницке Бане, в Банскобистришкият край на Словакия, на 5 км от град Банска Щявница, в сърцето на планината Щявница, непосредствено под хълма Ситно (1 009 м).

Училището носи името на световноизвестния астроном, математик, физик и естествоизпитател Максимилиан Хел, който е роден в това село. Той дори е учил в тогавашното основно училище в Щявницке Бане.Основното училище с детска градина „Максимилиан Хел“ е учредено от община Щявницке Бане. Училището е претърпяло развитие по време на своето съществуване, било е и църковно, и държавно. Днес се помещава в сграда, построена за неговите нужди през 1971 год.

В „Максимилиан Хел“ учат около 130 ученици и разполага с трапезария, училищен клуб, детска градина и клуб за следучилищни занимания. Във всички класни стаи има интерактивни табла. В района на училището има зона за птици с богата колекция от ястребоподобни птици и сови, зона за папагали, две малки езера, улавящи дъждовна вода, вертикална градина с 3500 броя растения, различни тематични градини, конюшни, аквариуми, представляващи местообитанията на две африкански езера.

Соколарството има богата история в Словакия. Преподаването на този предмет е голяма отговорност и изисква много време и подходящ начин на комуникация. За децата обучението по соколарство е забавно и удовлетворяващо. Те показват колко са щастливи с птиците. Със сигурност е подходящ начин да бъдат насочени към пълноценно прекарване на свободното им време, придобиване на умения и работа за професионалното си израстване – с живи същества и в лоното на природата. Соколарството не само дава познания и умения на учениците да ловуват с обучени соколи, но и ги учи на отговорност, взаимно уважение, смирение, толерантност и търпение.

В „Максимилиан Хел“ предметът соколарство се преподава от 2009 год. Изучава се в първи, пети, шести, седми, осми и девети клас, по един час седмично. Този предмет е задължителен за седмокласниците, осмокласниците и деветокласниците, със задължително оценяване.

Училището разполага с шестдесет грабливи птици. От 2013 г. уроците по соколарство са обогатени също и с коневъдство и езда, където децата се учат как да се грижат за конете и усвояват основните елементи на ездата. Изучава се и предметът горско стопанство.

На основните предмети се отдава същата сериозност, поради което в училището е засилено изучаването на английски език, преподаван от чуждестранни учители. В „Максимилиан Хел“ се преподават също словашки език, математика, биология, география, история, физика, химия, физическо възпитани, като не са забравени и традиционните ценности, които се предават на учениците чрез гражданско образование, музикално образование, художествено образование, етика и религия. Умението и упоритата работа се насърчават при децата и чрез изучаването на предмета техническо образование, който включва и потребностите, свързани с грижата за животните. В Развлекателния център към основното училище е създаден Кръжок на младите соколари, който представя дейността си в национални и чуждестранни състезания.Обучението на учениците в „Максимилиан Хел“ е насочено и към реалното възприемане на природната среда. Преподаването до голяма степен се извършва непосредствено в горската среда. Образованието на учениците се фокусира върху горското образование, тясно свързано с разбирането и опазването на природата. Освен основното образование, на учениците се предоставя и реален контакт със самата природа.

„Максимилиан Хел“ е фокусирано върху повишаване на осведомеността и образованието в областта на изменението на климата. Глобалното затопляне засяга естествените екосистеми, които не са в състояние да се адаптират бързо към промените. В резултат на такава промяна се появяват екстремни метеорологични колебания, разпространение на вредители, патогени, липса на водни ресурси, по-честа поява на екстремни метеорологични явления и др.

За да се рециклира дъжда с кореновата си система и да се върне във въздуха, е изградена вертикална градина върху сградата на училището и се добавят още градини към училищните помещения. Благодарение на тях децата опознават растенията, но и кръговрата на водата, екосистемата и ефективното използване на дъждовната вода.

На територията на училището е разположен природен парк Aвес, който е отворен за посетители всеки ден през месеците юли-август. Със своето разнообразие от градини и животни, паркът е чудесно учебно помагало по време на уроците по природни науки, както и други уроци. Изложбата на грабливи птици е обогатена и с демонстрация на лов със соколи и работа с ястребоподобни птици. Могат да се видят и екзотични птици - големи папагали, както и влечуги - крокодили, зелени игуани, зелени костенурки, красивата и застрашена от изчезване маймуна памукоглав тамарин, красиви риби и др. Могат да провеждат разходки из училищните градини - провансалската, японската, билковата и дъждовната.

Интерес представлява и първата външна вертикална градина в Словакия – Захрада до неба (Градина до небето), а също и специалният тропически павилион.Ученици и студенти от училища не само от Словакия, но и от чужбина посещават училището в Щявницке Бане като част от училищни екскурзии и пътувания. За тях е подготвена специална образователна, интерактивна програма, подходяща за деца и младежи.

Учениците от „Максимилиан Хел“ редовно демонстрират на различни събития за широката публика уменията си по соколарство, но често се представят и пред свои връстници от други начални училища.

Училището се посещава от средно 4500 туристи годишно.Училището участва в различни проекти:

- Собствена спасителна програма за спасяване на критично застрашения ловен сокол (Falco cherrug) с последващо пускане в природата с подкрепата на диви соколи скитник

- Спасителна програма за спасяване на белокрилия орел (Haliaeetus pelagicus), координирана със няколко зоопарка

- Спасителна програма за спасяване на белоглавия орел (Haliaeetus leucocephalus) в сътрудничество със зоопарка в град Либерец, Чехия

- Спасителна програма за спасяването на памукоглавия тамарин (Saguinus jedipus) в сътрудничество със зоопарка в град Кошице, Словакия

- Собствена програма за отглеждане на степен орел (Aquila rapax nipalensis)

- Собствена програма за развъждане на мишелов на Харис (Parabuteo unicinctus)

- Собствена програма за отглеждане на скална сова (Bubo bubo)

- Собствена програма за развъждане на забулена сова (Tito alba)

- Соколарска работилница за обучение на служители на въоръжените сили на Словашката република за нуждите на биологичната защита на летищата.Възпитаниците на училището често се занимават със соколарство по време на по-нататъшното си обучение, например в Средното професионално училище по горско стопанство в Банска Щявница, Техническия университет в град Зволен или Университета по ветеринарна медицина в град Кошице.

Младите соколари имат интересно мото, показващо тяхното отношение към тази древна дейност. То гласи следното:

„Соколарството е любов и докато соколите летят в небето, ще бъде вечно, защото любовта е вечна“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |