Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

„ЗМИЙСКАТА“ ШАПКА

15.04.2022
Шапка змийовка (будайка) - един от символите на Нежната революция.

Змийовка е чешка плетена вълнена шапка, която има специфичен зигзагообразен десен, наподобяващ усойница. Шапката придобива особена популярност в Чехословакия и СССР, както и в страните от Западна Африка.

Шапката змийовка (чеш. zmiovka, zmijovka, zmijovec) е без козирка, има маншет и е гарнирана с малък помпон. Върхът й се характеризира с тънки ивици, простряни от помпона към центъра. Най-традиционната цветова схема на шапката змийовка (включително за нейния помпон) е двуцветна, като единият от цветовете е бял, а другият е черен, кафяв или червен. Съществуват и множество други цветови варианти. В маншета на змийовката е вплетен десен, при който по-малките зигзаги преобладават от голям централен зигзаг. Зигзагът на шапката е доста ъгловат, но е толкова широко смятан за змиевиден, че шапката най-често се нарича змийовка, от чешката дума zmije, която означава усойница. Тази шапка по-рядко се нарича хадовка (чеш. hadovka), от чешката дума hádka, означаваща „змия“ в по-общ смисъл.

Тази шапка обикновено е идентифицирана, като в миналото, така и днес, със селския живот, като най-тясно е била свързана с амбулантните месари (особено тези, които са посещавали ферми, за да колят свине на място, с работещите в кланици и транжорни, като е носена също и от кръчмари, търговци на риба, трактористи, а по-късно и от шофьори на камиони.

Не е ясно защо змийовките са толкова популярни сред касапите. Може би те просто са избрали най-топлото нещо, което е могло да се намери по времето, когато тази шапка вече се е произвеждала. Материалът за направата на тази шапка се състои основно от вълна, с дял до 93 процента. Причината, поради която месарите, които и в наше време масово носят такива шапки, избират предимно сини змийовки, също остава мистерия. Днес тези шапки се правят в дванадесет цвята, като се носят не само от хора с професии, за които е характерна змийовката, както и от различни ексцентрични личности, но все по-често и от млади хора от градовете. Но макар че в наши дни змийовката се предлага в много повече цветове от най-традиционните, сред чешките потребители все още са популярни двуцветните модели на тази шапка. В Чехия шапката змийовка се продава в магазините за работно облекло и униформа, както и в шапкарските магазини.

Съществуват три теории, които обясняват появата на шапката змийовка. Първата теория посочва, че змийовката (наричана също и пепиковка) води произхода си от времената, когато днешна Чехия е била част от Австро-Унгарската империя. Друга теория твърди, че змийовките са донесени в Чехословакия от гърците, пристигнали в страната след Втората световна война. Било им е студено, затова си купували шапки. За да си припомнят поне малко от родния край, за модел те избират зигзагообразна линия, която препраща към антични орнаменти. Съгласно третата теория шапките змийовки са били изработени за пръв път от овцевъдите от района на град Всетин, намиращ се в в днешната чешка област Моравия. Те се страхували от хищни птици, затова вплитали в шарките зигзагообразни линии, напомнящи змия, които плашели птиците. Тази защита е била не само за тях, но и за стадото.

Фирма Fezko (също и Fezco), която е създадена през 1812 г. в южната част на днешната чешка област Бохемия, когато Чехия е част от Австро-Унгария, е първата, която започва да произвежда змийовки. Тази фирма се е занимавала се с производството на фесове и е най-големият им доставчик за Османската империя. През 1925 г. фесът бива забранен в Турция и Fezko е трябвало да се преориентира към изработването на други продукти. Фирмата продължава да изнася турски шапки за някои страни от Северна Африка, но приходите й спадат драстично след забраната на феса. Fezko е имала в асортимента си и шапка със специфичен дизайн, наричана змийовка, която е била натоварена с особен политически, по-конкретно революционен заряд.

Шапката змийовка е била широко разпространена в Чехословакия. Но употребата й започва в по-голяма степен едва след Втората световна война. И то не само там, а и в други следвоенни "народни демокрации". След 1945 г. такива шапки често са били носени от представителите на чехословашката работническа класа. Змийовката е била символ и сред членовете на JZD - земеделски кооперации в социалистическа Чехословакия, възникнали в хода на колективизацията. За жителите на големите градове змийовката е символизирала автентичния селски пролетариат.

От 50-те години на XX век змийовките започва да произвежда и от чехословашката фирма за шапки Tonak (основана през 1799 г., във времената, когато Чехия и Словакия са били част от Хабсбургската монархия). Шапката змийовка се изработва от топла вълна и се произвежда в три модела - Triton, Talia и Tina. През 80-те години на миналия век са създадени и други варианти, но винаги са се запазвали характерната криволичеща линия на десена.

Вълнената шапка с помпон и козирка, произвеждана от фирма Tonak, става популярна в СССР още през 60-те години на XX век. В градовете и селата на Съветския съюз шапката има много любопитни самонаименования. За жителите на град Казан тази шапка се превръща в синоним на групи и групари, които през 80-те „споделят асфалта“, ходят на тренировъчни лагери и защитават току-що появилите се кооператори и бизнесмени. В Казан, в кварталите Ленински“ и Кировски змийовката е наричана валтовка (понякога е използвано наименованието валетка), в района на Чехов пазар и в центъра на града шапката най-често е наричана фернанделка, а в Приволжския район на Казан - гондончик и пидорка. В град Курган змийовката с козирка е наричана ганцовка, а без козирка – пидорка. Шапката змийовка е наричана също и молив – заради назъбените линии на десена й, приличащи на заострен молив. Змийовката с прави линии в десена си е наричана флумастер. В район Дербишки на град Казан шапката фернанделка е наричана пидарка.

В град Ижевск през 80-те години змийовката без козирка е наричана таблетка. В Набережние Челни (от 1982 до 1988 г. наричан Брежнев), най-близкият град до Казан, понякога почтително са я наричали просто казанка.

Амилкар Кабрал с шапка сумбиа (модифицирана змийовка)

Африканският революционер Амилкар Кабрал започва да носи змийовка през 60-те години на миналия век, за да потвърди чрез нея принадлежността си към специфична западноафриканска идентичност, която съчетава идентификация със земеделското население и символизира съпротивата срещу колонистите, социалистическата революция и еманципацията на жените. Кабрал става генерален секретар на Марксистката Африканска партия за независимост на Гвинея и островите Кабо Верде (PAIGC), а членовете на неговото движение обикновено носели змийовки като своя емблема. На местния език тази шапка се нарича сумбиа.

Според документите от периода Кабрал вероятно вече е бил посетил завода Fezko в град Страконице през 1961 г., който произвежда шапки змийовки, специално пригодени главно за пазара в мюсюлманските страни (типичните кръстове, естествено, липсват в този модел). Той посещава Чехословакия няколко пъти, според наличната информация изглежда е бил там за първи път през 1958 г., и тогавашният режим има положителни отношения с него поради политическата му ориентация, а също така получава големи доставки на оръжие от Чехословакия. Кабрал официално описва чехословашката нация като „верни приятели на нашите и на всички други репресирани нации“ и оприличава съдбата на гвинейците с дългите страдания на чехословаците под германско и унгарско управление. Самият той е бил таен информатор на чехословашката тайна служба до смъртта си през 1973 год.

Кармен Перейра е една от многото жени, които се присъединяват към PAIGC, за да се борят активно за независимост. Като член на командването на движението, тя също носи змийовка, което е било много необичайно в регион, където мъжкото и дамското облекло са строго различни. През 1984 г. Перейра е временно изпълняващ длъжността глава на Република Гвинея-Бисау.

Въпреки че PAIGC в крайна сметка се разпада и Гвинея-Бисау се превръща в една от най-бедните страни в света, змийовката остава много популярна в западните и други части на Африка и до днес.

През 200 г. фирма Tonak е погълната от своя конкурент, фирма Fezko.

С течение на времето компанията Fezko се сдобива чуждестранен собственик и през 2011 г. е поета от международната група Johnson Controls. Впоследствие получава ново име - FEZKO THIERRY a.s. na JOHNSON CONTROLS FABRICS STRAKONICE a.s. и работи под ръководството на фирма Tonak, която и до днес изработва шапки змийовки в чешките градове Нови Ичин (където е основана) и Страконице. Компанията продължава да произвежда шапки змийовки в общо три модела – Triton е единственият наличен в Чехия, моделите Talia и Tina се изнасят за Нигерия и Сенегал, като повече от половината от шапките, които Tonak произвежда годишно, пътуват до тези страни. Например, в Сенегал, компанията изнася 220 000 шапки змийовки годишно. Най-големият ръст на популярност на шапката змийовка е в Западна Африка, особено в Сенегал и Нигерия. Там психеделичните цветови схеми на дъгата триумфират над двуцветния традиционализъм и са ключов аспект на африканския стил змийовка.

Причините за носенето на шапка змийовка в африканските страни са не само политически, но и чисто практически, тъй като за този континет е типично наличието на големи температурни колебания между деня и нощта. Шапката змийовка е особено популярна сред африканските рибари, тъй като при плаване с лодка в морето предпазва от силното слънце и не пада от главата при поривите на вятъра.

Шапки змийовки се изнасят и за Йордания, Южна Африка, Обединените арабски емирства, като малък обем от тях отива в Азия през Малайзия.

Стенопис на стената на офисите на фондация Амилкар Кабрал в град Прая, столица на Кабо Верде.

Змийовката става един от символите на Нежната революция в ЧССР през 1989 г., като по време на демонстрациите в Словашката социалистическа република (в Чешката социалистическа република революцията се нарича Кадифена) тази шапка придобива известна под името будайка (слов. budajka). Това название е получено от името на словашкия политик и настоящ министър на околната среда в правителството на Словакия Ян Будай, един от опозиционните активисти през социалистическия период на Чехословакия, който през студените дни на есенните демонстрации по време на Нежната революция е носил именно такава шапка.

Змийовката е носена и от редица филмови герои и от знаменитости като чешкия пънк фолк акордеонист Джим Черт и Владимир Шпидла – премиер-министър на Чешката република от 2002 до 2004 г., Европейски комисар по трудоустройството, социалните въпроси и равните возможности (от 2004 до 2010 г.). С чувство за хумор и самоирония Шпидла отива в Брюксел да изпълни мисията си на комисар, носейки точно такава шапка.

Шапката змийовка се появява в много известни чехословашки филми като “Ангел в гората“ (1955), „Чучулиги на конец“ (1969) , „Хомолка и портмонето“ (1972), „Кокичета и комари“ (1982), „Селце мое, централно“ (1985), както и в чешкия филм „Елф“ (2005). Такава шапка носят герои от съветските филми "Влюбен по собственно желание" (1982) и "Пряк свободен удар"(1964). Змийовката може да се види дори и в така наречените блокбъстъри. Например, в някой от филмите от поредицата „Спайдърмен“ (2002-2017) или в „Жената-чудо“ (2017).

През последните години змийовката се радва на възраждане на популярност и известност. За преоткриването й са допринасят хипстърите, които сензационно включват тези шапки в модерния си гардероб.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |