Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterЗАСАЖДАНЕ НА ТРИЛИОНИ ДЪРВЕТА – ОТВЕТЕН УДАР СРЕЩУ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

19.02.2019
Дървета във Фрогнър парк, Норвегия. Фото: Nickrds09

Швейцарските еколози смятат, че увеличението на горите с една трета ще спре натрупването на въглероден диоксид в атмосферата.

Засаждането на горски масиви в световен мащаб - с увеличаване на техния брой с около една трета - би позволило не само да се спре натрупването на антропогенен въглероден диоксид, но и да се намали сегашното му съдържание във въздуха. Такова решение на проблема предлага Томас Кроутър от Швейцарското висше техническо училище в Цюрих (ETH Zurich) в доклада си по време на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката (AAAS), проведена във Вашингтон.

Учените са изчислили потенциалното количество въглерод, което акумулиращите биомаса дървета могат да натрупат от въздуха. "Сега то е 400 гигатона в три трилиона дървета, а ако увеличите техния брой с още един трилион, ще получите около сто гигатона, отделени от атмосферата, което е почти толкова, колкото човечеството отделя за едно десетилетие", казва д-р Кроутър в интервю за The Independient..

Според швейцарският учен възможностите на горите все още са подценени дори и от експертите. Досега гъстотата на засаждането им се е смятала за далеч не най-ефективният начин за ограничаване на натрупването на въглероден диоксид във въздуха. Новите данни, получени при използване на най-новите наблюдения от Земята и от орбита, обаче, показват, че на съществуващите територии на планетата може лесно да се засадят около още около 1,2 трилиона дървета. "Ние не се насочваме към градските или земеделските земи," казва ученият, а предлагаме залесяването да става "само на изоставени или на зле използвани територии." Тяхното усвояване ще позволи да се решат два основни проблема - изменението на климата и измирането на живите организми.

На почти срещуположната част на Земята, вече са готови да се включат в щвейцарската инициатива. Австралийското правителство се подготвя да засади милиард нови дървета за постигане на целите за опазване на климата, определени от Парижкото споразумение.

Австралия има седма по големина залесена площ в света, покриваща 17% от земната площ, според доклада на правителството за състоянието на горите от 2018 г.

Правителството смята, че проектът, който ще продължи до 2050 г., ще премахне 18 милиона тона парникови газове годишно.

Един милиард дървета е значително по-малко от трилиона допълнителни дървета, които щвейцарските учени предлагат да се засадят, но както казва д-р Кроутър "Хубавото на идеята е, че всеки може да се включи. Дърветата правят хората по-щастливи в градска среда, подобряват качеството на въздуха, качеството на водата, качеството на храните, и устойчивостта на еко системите. Това е толкова лесно и осезаемо."

А в САЩ, създадената през 2015 г. компания DroneSeed е разработила безпилотни летателни апарати, способни да засаждат семена, като същевременно избират най-подходящите за целта места.

Дроновете използват специални камери за да създадат 3D карта на областта и определят качествата на почвата и гъстотата на растителността. От тези данни компютър определя най-доброто място за засаждане на новото дърво.

Предвидено е дроновете да работят на рояци от по няколко машини, за да покрият по-големи площи за по-кратко време. Дроновете използват специални „съдове за семена“. Това са малки шайби от хранителни вещества със семе в центъра и прах от капсаицин (активното вещество на лютите чушки) по повърхността, за да възпира животните да ги изядат.


 Ивайло Лазаров & Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |