Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОРЕЙСКАТА ГРАДИНА

22.08.2020
Корейска градина през зимата

Корейската градина е традиционен тип градина, която се характеризира със семпъл стил, по-близка е до природата и съчетава елементи от корейската култура.

Корейската градина има двехилядна история. Най-древните писмени сведения, датиращи от периода на Трите корейски царства (57 г. пр. н. е. - 668 г. сл. н.е..), разказват за особеностите на развитието на дворцовите и архитектурните градини от този период.

През последните години са открити 300 документа от династиите Корьо (918-1392) и Чосон (1392-1910), в които са подробно описани традиционните корейски градини, много от които са оцелели до наши дни и сега са активно посещавани от туристи.

В праисторическите времена в Корея са били разпространени традиционни вярвания за слънцето, звездите, водата, планините, скалите и дърветата. Хората от този период са вярвали, че камъните са имали много повече сила от водата и други природни явления. Те също така вярвали, че в камъните е въплатена добрата воля на Бог. Следователно подредбата на камъните се счита за един от съществените елементи в дизайна на традиционна корейска градина.

Детайл от съвременна корейска градина

През последните години корейците преоткриват градинските си традиции в олтари за полагане на камък и се възражда интересът към градинарска култура "сусок" (подреждането на камъни). Като цяло, тази култура може да бъде описана чрез нейните етапи на развитие. Дори в периода на примитивното земеделие камъните са били съществен елемент в изграждането на градини. В тази връзка за шаманските обреди подреждането на камъни е направено под формата на светилища или небесни олтари.

По времето на трите корейски царства (57 г. пр.н.е. - 668 г. сл. н.е.) дворцовите градини са били изградени върху големи камъни. През IV век, благодарение на разпространението на будизма на Корейския полуостров, се появяват храмови градини. В ранния период на династията Корьо, когато будизмът се превръща в национална религия, градините са построени в стил "kwagye" (градина на каменни тераси), която представлява дзен будистка подредба на камъни. В средата на периода Корьо, популялност придобива нов стил на каменни градини - „imchon“, който съдържа павилиони и каменни водоеми, заобиколени от красива гора. По време на династията Чосон много от дворовете на къщите са имали градини в стил „kwagye“, а градовете в съседство с именията са построени в стил „imchon“.

Има няколко основни принципа при създаването на градини в Корея. Въпреки че градината е създадена от човешки ръце и в нея се използват някои изкуствени предмети, тя трябва да изглежда напълно естествена. Корейците са убедени, че само в тишината и спокойствието можете да постигнете истинска хармония и да възприемете градината като миниатюрен свят. Чрез специални техники се постига специално усещане за пространство и завършеност на композицията. 

Изграждането на корейска градина трябва да се извършва с възможно най-отделяне от околните обекти и дори може да се свързва с околния изглед, например планина на хоризонта. Сградите и павилионите в градините са минимални по брой и ненатрапчиви спрямо природния пейзаж. Стилизираните цветя и цветчета, притежаващи голяма символика, като Свещения лотос и цветовете на сливата, са изрисувани върху будистките храмове, царските гробници и дворцови павилиони в ярки, но хармонични цветове; стил, наречен dancheong или „червено и синьо/зелено“.

Градина на остров Чеджу

Всяка градина има свои уникални характеристики, но всички те включват следните елементи: дървета, хълмове, различни по размер реки и потоци, малки кръгли водоеми, големи езера с острови, бамбук, скали, водопади, както и гранитни квадратни или кръгли басейни и овощни дървета. Подредбата включва уникалност и символика. Например, боровете са символ на дълголетието, магнолиите - на просперитета, както и рододендроните, и игликите. Дървото на хурма символизира трансформацията. Корейският червен бор символизира лоялност, постоянство и правда. Кората прилича на черупката на костенурката, която символизира дълголетието. Често се отглежда в близост до сгради и павилиони. Наричат го върховно дърво. Бамбукът символизира простота, цялост, гъвкавост и сила, а кухото му стъбло се равнява на откритостта. Креп Миртъл (Baerong Namu), което означава „Дърво с цветя, траещи повече от 100 дни“, символизира целостта и лоялността на конфуцианските учени и могат да бъдат намерени в градините на конфуцианската академия. Цветето божур е известно като "Царицата на цветята" и символизира богатство, чест, женска красота и любов. Лотосът е разпознаваем като свещен символ в будизма и може да бъде открит в езера както на будистки храмове, така и на конфуциански академии, символизиращи чистота, трансформация и просветление.

Криволичещите пътеки, мостове и водоеми създават усещане за безкрайност на времето, което допринася за усещане на мир и спокойствие. Често се поставят и декоративни павилиони, където може да се играе шах, да се рисува, или просто да се релаксира.

Корейската градина е дом и на различни видове птици. Животните са важен елемент за придаването на естествен вид на градина. Фигури на каменни животни, както и живи риби, птици и други същества са често срещани в градината. 

Корейците в древността са търсели вътрешен мир в неподвижните води на водоемите и се радвали на растенията, растящи в градини. Те обичали да слушат звука на водата и да се оттеглят от светския живот. Смята се, че водата е в състояние да очисти душата и ума, затова корейската дума seshim („прочистване на ума“) често се използва като наименование за водоеми и pendopo (павилиони). Езерата символизират спокойствие и тишина и предразполагат посетителите към дълбоко съзерцание. Техните мостове могат да символизират преминаването от по-ниски мисловни процеси към по-свещени мисли или движението от живота на Земята в спокойния отвъден живот. Според даоистката и конфуцианска вяра, небето е кръгло, а Земята квадратна и това често се използва при изграждането на водоемите и техните острови - езерцето е с квадратна форма, а островът - кръгъл. Малко корейски градини се считат за завършени, без поне едно езерце.

Обикновено корейски градини включват, като основни елементи, вечнозелени дървета, например, голям брой сортове корейски кедър, както и пролетно цъфтящи крушови дървета, бамбукови растения близо до входните порти на храмовете и дворците, ограничени от чакъл, символизиращ лоялност и честност. Символиката на скалите може да се открие в техния брой и структура, например три скали в подредба могат да представят трите планински бога в историята на създаването на Дангун – легендарният основател на царстото Кочосон – първата държава на Корея.

Пейзажът на корейските градини е по-естествен от традиционните китайски градини. Наличието на прави пътеки в градината не е забранено, но е рядко. В подредбата на градината се използва pungsu (корейски фън шуй).

В корейската градина често се срещат декоративни павилиони. Корейците от янбанската аристокрация (съществувала по времето на династията Чосон) са използвали тези павилиони, като места за отдих и удоволствие, или като места, за забавления на мъжете, или за обсъждане на различни проблеми. Тези павилиони са били място за шахматни игри, художествени занимания и активен отдих.

В корейската градина езерата и различните водни съоръжения се използват и за поливането на растенията и създаване на прохлада. Водата в градините в Корея се е използвала и като средство за борба с пожари. В корейската градина се цени тъмнозеленият цвят на водата, за разлика от Западния свят, където синият е най-предпочитан. Понякога водата може да изглежда черна. Това се случва, ако в езерото има камъни.

Някои от най-представителните, класически корейски градини са:

Градината Хуон, намираща се в двореца Чангдоккунг в Сеул, е огромна градина, показваща изискания стил на императорското семейство. Тя включва много дървета, които са на стотици години, сато за тях се полагат мног грижи и са изолирани от обществен достъп. Стилът на Хуон е много по-различен от градините на янгбанската аристокрация и е много по-изискан. Въпреки това, като всички корейски градини, тази градина има много естествена красота, сред която царското семейство си е отдъхвало на уединено място.

Паркът Хуон, задната част на двореца Чангдокунг, Сеул

Планинската крепост Исеонг в Бекче, близо до Сеул, където се намират множество скали, изобразяващи костенурки, дракони или феникси.

Дворцовата градина на Анак в Гогуриео, близо до Пхенян, където се намират останките от три скални комплекса.

Градината Анапчи Сила в Кьонджу - може би най-известната, с три острова в езерото, изкуствени водопади на две нива, гранитни басейни с кръгъл и квадратен дизайн, както и стотици скални разположения по протежение на крайбрежния й бряг.

Задната градина на двореца Changdeok в Сеул, особено езерото Буонг с павилиона на космическия съюз.Съществуват интересни корейски градини и на различни место по света. Такава е традиционната корейска градина в град Нант, Франция. „Suncheon Garden“ представлява парцел от 5000 кв.м., разположен в парка Блотеро, където е отбелязана 120-годишнината от дипломатическите отношения между Корея и Франция. Има традиционни корейски градини в зоопарка Чапултепец в Мексико Сити, в парка Генджлик в турския град Анкара, в египетската столица Кайро, в детския увеселителен парк„Jardin d'Acclimatation“ в Париж, в „Ерхолунгспарк Марзан“ в Берлин, в парка Гюнебург във Франкфурт, в ботаническата градина „Ван Дузен“ във Ванкувър, в разсадника и ботаническата градина в Лос Анджелис, както и в Украйна в Националната ботаническа градина „М. Гришко“ на Националната академия на науките в Украйна. Градината в резиденцията на корейския посланик във Вашингтон е също пример за класическа корейска градина.

В чест на 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украйна и Република Корея, Украйна представя копие от традиционната градина, която се намира в двореца Чандгук. През 1997 г. дворецът е признат за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |