Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЪРВЕН ВИТЛЕЕМ В ЕВРОПА

08.08.2020
Словашкият Витлеем - цялостен изглед

Това невероятно произведение на изкуството представлява известната евангелска сцена на раждането на Христос, детайлно издълбана от дърво и заобиколена от също толкова детайлни сцени от ежедневието на хората, като повече от фигурите се движат.

Забележителното дърворезбовано творение е изложено в словашкото село Райецка Лесна. Под Витлеем в Словакия се разбира не само евангелският град Витлеем, но и художественото изобразяване на Витлеемските ясли с раждането на Исус и навеждащите се над него Богородица и св. Йосиф. Образът на сцената на Рождество Христово, използващ триизмерни фигури, е много разпространен в католическите страни. Особено популярни са тези, при които отделни фигури се движат с помощта на скрит механизъм.

Долината Райецка винаги е била известна с дърворезбари и един от тях, Йозеф Пекара, след като се пенсионирал през 1980 г., решава да направи Витлеем, в който освен централната сцена на раждането на Исус, да има и различни сцени от живота на словаците, тяхната дейност, както и известни архитектурни паметници на Словакия. Резултатът от 16-годишната работа на майстора е поставен на показ в специално построена сграда - Домът на Божието милосърдие, в базиликата на Рождество Богородично, която е много почитана в Словакия. Размерът на това творение е невероятен - дълъг е 8,5 м, широк 2,5 м и височина 3 м.Известната евангелска сцена на раждането на Христос, издълбана подробно в дърво и умело осветена, е на преден план. Около него са изобразени фрагменти от всички словашки региони, с техните най-известни забележителности и паметници, разказващи за обикновения и трудов живот на населението на Словакия в миналото. Освен това половината от 300 дървени фигури са в движение. Има и ковачница с мехове, точно там ковачите подковават кон, а над тях е разположена грънчарска работилница с пещ за печене. Тъй като Южна Словакия е известна с виното си, работата на винопроизводителите от събирането на грозде до винените изби е представена подробно. Северните райони на Словакия са били доставчици на дървен материал, така че механична дъскорезница е изобразена при потока. Има жетварка и тъкачка, има и миньори от Централна Словакия - казват, че със словашка мед са покрити покривите на Виена и Будапеща, а златният дукат от Кремница е бил най-надеждната монета в Европа през Средновековието. Наблизо, на фона на планините, се вижда типичната селска архитектура на Словакия. Всекидневните и празнични сцени са великолепни: сватба с откуп на булката, мечка, откраднала овца, музиканти от Терхова, посещение на църквата и много други. И всичко това се движи почти безшумно!

Там е и добре познатата двуетажна къща на Раденов от село Чичмани, а счупена патерица е символ на известния курорт Пещяни. Представени са словашките градове (крепости): Девин, символът на Великоморавия, взривен от Наполеоновите войски; Братислава, бившият кралски дворец в Унгария; приказният Бойницки замък; Тренчанският замък с легендарния кладенец на любовта (Studňa lásky) и никога не завладяният Оравски замък. Но замъкът Спиш, най-големият по площ в Европа, липсва, той явно не се вписва в пропорцията на шедьовъра. Изобразени са и словашките катедрали на градовете Нитра, Търнава и Кошице, най-красивите църкви и базилики, както и известни архитектурни структури от различни краища на страната. В центъра стои символът на свободата на словаците и славянското единство - планинският връх Криван. Говори се, че всеки словак трябва да изкачи Криван, който е висок 2495 м поне веднъж в живота си.

А ако се погледнев „кухнята“ на Витлеем и се видят всички двигатели и предавки, се оказва се, че Йозеф Пекара е не само резбар, но и дроселмайстор!

Базиликата на Рождество Богородично

Словашката сцена на Рождество Христово е открита и благословена на 26 ноември 1995 г. на празника Христос Цар от епархийският епископ на Нитра, кардинал Й. Й. Ян Кризостом Корч. Посещението на изложбата (допълнено с други творби от словашки резбари) е безплатно.

Тази сцена на Рождество представлява Чехословакия на Световната изложба EXPO от 1967 г. в Монреал.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |