Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

БОХЕМСКИЯТ КРИСТАЛ

31.01.2019

Бохемският кристал е декоративно стъкло, което започва да се произвежда през 13-ти век в земите на Бохемия и Силезия – области, които днес се намират в пределите на Чешката република.

Думата "кристал" в по-голямата част от Западния свят означава стъкло с наличие на олово в него. В Европейския съюз определянето на "кристални" продукти се регулира от специална директива, като стъклени изделия, съдържащи поне 24% оловен оксид, се наричат "оловен кристал". Продуктите с по-малко оловни оксиди или стъклени продукти, съдържащи други метални оксиди, използвани вместо оловен оксид, се наричат "кристалин" или "кристално стъкло". В Съединените щати е обратното - стъклото се определя като "кристал", ако съдържа само 1% олово. В Чешката република терминът "кристал" се използва за всяко изящно, висококачествено стъкло.През Средновековието бохемското стъкло е било известно със своето качество и се продава във Франция, Фландрия, Саксония. Основният конкурент на Бохемия на пазара на стъкло е Венеция. През 17-ти век Венеция започва да губи място на пазара на стъклени изделия, което позволява на чешките производители бързо да постигнат европейско господство и да разширят производството си.Бохемия става известна със своя красив и цветен кристал през Ренесанса.

През 1724 г. чешкият майстор Йозеф Палме проектира първия кристален полилей.

Чешки кристални полилеи висят в цялото си великолепие от таваните на дворците на френския крал Луи XV, Мария Тереза, императрицата на Австрия, както и на руската императрица Елисавета.

До средата на 19-ти век е създадена техническа система за производството на стъкло, която насърчава традиционните и иновативни техники. През втората половина на 19-ти век в Бохемия започва масовото производство на цветно стъкло, което се изнася по цял свят. Някои от изделията се отличават със своя фин емайл, а други – с литографските си отпечатъци, представляващи копия на известни картини. Много от кристалните изделия не са били произведения на изкуството, а са били предназначени да украсяват домовете на обикновените хора.Изработката на кристални предмети остава на високо ниво и по времето на социалистическа Чехословакия, защото се е смятало за идеологически безвредно и спомагащо за популяризирането на доброто име на страната. Чешките дизайнери и производители на кристал се радват на международно признание, а чешката чаша и различни скулптури, са награждавани на много международни изложения, най-вече на световното изложение Expo 58 в Брюксел и на Expo 67 в Монреал.Днес чешки кристални полилеи украсяват Миланската Ла Скала, Teatro dell'Opera в Рим, дворецът във Версай, Ермитажа в Санкт Петербург и кралския дворец в Рияд.

Ръчно изрязаните, гравирани, издухани и оцветени декоративни стъкла, вариращи от флейти за шампанско до огромни полилеи, орнаменти, фигурки, мъниста, бижута и други изделия от стъкло, са сред най-известните експортни стоки на Чехия и са доказателство за изтънчения усет за красота, характерен за художествените изделия, създадени от чешка ръка.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |