Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МЕТЕОРИТИТЕ ОТ ОПАВА 

23.10.2019
Метеоритите от Опава.

Представляват парчета от железен метеорит, открити през миналия век на територията на Чехословакия.

Метеоритните парчета са намерени са през 1925 г. в Килешовице – един от районите на град чешкия град Опава, разположен на територията на Моравскосилезкия край. Съхраняват се в Силезийския музей.

Сбирката на музея включва девет парчета железни метеорити, открити в тухлената фабрика Лундвал в Килешовице по време на добив на глина по северния склон на местния хълм. Първоначално всички опавски метеорити са имали червеникаво-кафява или ръждиво-кафява повърхностна кора, която лесно се отделяла от тях. Кората се образува, когато желязото преминава през атмосферата, съставено от железни хидроксиди и на места е с дебелина до 0,5 cм. Формата на метеоритите е неправилно клиновидна, плосковидна или полиедрална. 

Научните изследвания показват че с малки изменения опавските метеорити имат следния състав: преобладава желязото (94%), следвано от никел (5,5%) и малко количество кобалт, фосфор и сяра. В метеоритите е открито наличие на уникални неподредени структури от дълги желязно-никелови кристали. Почти същият състав на парчетата предполага, че това са фрагменти от едно тяло. Не е доказана обаче връзката им с железния метеорит, който е бил намерен близо до село Стара Бела в средата на 19 век; това е на около 30 км от опавската местност. Оригиналните седем парчета метеорити от Oпава са били разделени по време на изследванията на няколко по-малки фрагмента.

Едно от метеоритните парчета.

Особено внимание заслужават констативните обстоятелства при откриването на метеоритните парчета – те са били в радиус не по-голям от 20 метра в диаметър, в културния слой на палеолитните ловци на епиграветската култура, като възрастта на кремъчното находище е от преди около 18 000 години. Предполага се, че метеоритите са били преместени там от палеолитните ловци, но остава въпросът дали те са били свидетели на падането на метеорита или фрагментите му са събрани по-късно.

Работници, които през юли 1925 г. са работили върху изкопаването на материал за завода Лундвал в Килешовице, са намерили първите парчета ръждиви и поразително тежки камъни приблизително на метър под земята, в слой от льосова глина. Към първите четири железни метеорита с общо тегло 14 кг по-късно са добавени още три екземпляра, така че общото тегло на находката надхвърля 21 кг. След проучването им намерените находки са предадени на Силезийския музей.

Освен деветте фрагмента от метеорити, съхранявани в колекциите на Силезийския музей, няколко по-малки фрагмента се съхраняват в Националния музей в Прага и Моравския музей в Бърно. През 2014 г. метеоритите от Опава, заедно с Вестонишката Венера и каменната келтска глава от Мжецке Жехровице стават част от пътуващата изложба „Уникалните музеи на Земята“, която последователно е представена в Опава, Прага и Бърно, а през 2015 г. и в Словакия - в столицата Братислава.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |