Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-СТАРАТА ЗООМОРФНА СКУЛПТУРА В СВЕТА

16.07.2019
Скулптурата човеколъв.

Човеколъв (нем. Löwenmensch) е палеолитна скулптура, открита при археологически разкопки в Германия. Представлява статуя на човек с глава и крайници на пещерен лъв.

Изработена е преди 40 000 г. и принадлежи към оринякската култура – археологическа култура от ранния етап на късния палеолит. Това е една от най-старите скулптури в историята на човечеството и най-старата зооморфна скулптура в света.

Скулптурата е с височина 29,6 см, ширина 5,6 см и дебелина 5,9 см. Изрязана е от бивна на мамут с помощта на каменен нож, направен от кремък. На дясната ръка на фигурката са изрязани седем параллелни хоризонтални линии.

Статуята е открита е през 1939 г. при археологични разкопки в една от трите пещери в скалния масив Холенщайн в Швабска Юра – планински масив, разположен недалеч от град Улм, Южна Германия. Разкопките биват прекратени, поради началото на Втората световна война. Първоначално са открити само остатъци от бивни на мамути, едва през 1969 г. е установено, че те представляват части от една фигурка. Още по-малки фрагменти от фигурата са открити през 1974 и 1975 г. от посетители в пещерата. Един от тези фрагменти е част от левия крак, а вторият се оказва част от липсващата досега муцуна. През 2009 г. при разкопки на Държавната служба за опазване на паметниците в Холенщайн, мястото на човеколъва е преоткрито. От 2010 г. до 2012 г. от гърлото на лъва и от гърба са открити допълнителни фрагменти. С помощта на рентгенова компютърна томография е извършено сглобяване на частите на фигурката.

Фигурката на човеколъва, за разлика от други находки, които са били открити предимно в селищни останки, се е намирала в изолирано помещение, далеч от селището. Там са открити висулка от слонова кост и пробити зъби от благороден елен, лисица и вълк. В помещението не са открити каменни оръдия на труда, липсват всякакви други следи от ежедневния живот. Вероятно се е използвало за ритуални действия.

Скулптурата на човеколъва изобразява най-вероятно митично създание. Също така е възможно да изобразява шаман, който използва лъвска глава и задни крака на лъв в контекста на определен религиозен ритуал. Не може да се изясни дали фигурката представлява мъж или жена.

Изследователите отбелязват, че склуптурата на човеколъва има определени сходства със скалната живопис в пещерите на Франциия.

След реставрацията и идентифицирането на артефакта, в една от пещерите от същия регион в Германия, археолози откриват още една подобна фигурка с по-малки размери. Учените предполагат, че человеколъвовете е възможно да са били обекти на религиозно поклонение на хората от късния палеолит.

Немските кришнари правят паралел между човеколъва и индуистския бог Нарасимха, аватар на божеството Вишну, предмет на поклонение и до днес, предимно в Южна Индия.

Оригиналната фигурка на човеколъва е част от постоянната експозиция в музея на Улм, където скулптурата е представена в първоначалния си вид от началото на 70-те години.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |