Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЗАМЪРСЕНИЯТ ВЪЗДУХ УБИВА ПОВЕЧЕ ХОРА, ОТКОЛКОТО ТЮТЮНЕВИЯ ДИМ

04.06.2019

Според резултатите от изследване, публикувано в списание European Heart Journal, ежегодно от мръсен въздух умират повече хора, отколкото от тютюнопушене.

По оценки на учените ежегодно в света умират около 8,8 милиона души, покосени от болести, предизвикани от замърсен въздух. За сравнение, нивото на смъртност от тютюнопушене е 7,2 милиона души. Това показва, че замърсяването на въздуха е по-сериозен рисков фактор.

Според данните на учените ежегодно от последствията от замърсения въздух умират 790 хиляди европейци. Тази цифра повече от два пъти превишава рузултатите от предишните изследвания. При това се отбелязва, че лошото състояние на въздуха съкращава средната продължителност на живота в Европа с повече от две години.

„Доколкото повечето от веществата, замърсяващи въздуха, се появяват в резултат на изгарянето на изкопаемите видове гориво, е необходимо спешно да се премине на други източници на енергия“, - казва един от авторите на изследването Йос Леливелд от Института Макс Планк в Германия.

Според него използването на чиста енергия от възобновяеми източници е не само начин за борба с изменението на климата, но и възможност да се съкрати наполовина числото на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването на въздуха.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |