Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

АМЕРИКАНЕЦ ДОСТИГНА НАЙ-ДЪЛБОКАТА ТОЧКА В ОКЕАНА

21.05.2019

Преди седмица изследователят и бизнесмен Виктор Весково достигна до най-дълбоката точка на океанското дъно - бездната Чалънджър.

На дъното той откри многоцветни каменисти структури, странни същества и ... пластмаса.

Досега само трима души са успявали да достигнат до най-дълбоката точка на повърхността на Земята - бездната Чалънджър, разположена в Марианската падина (Тихия океан). През 1960 г. океанографите Дон Уолш и Жак Пикар правият това: спускат се на дълбочина от 10916 метра на борда на своя батискаф „Триест“. През 2012 г. канадският режисьор Джеймс Камерън успява да повтори успеха: с помощта на апарата „Deepsea Challenger“ той се спуска на 10908 метра.

Виктор Весково стана четвъртият човек в света, който успява да достигне дъното на Марианската падина. Той го прави с апарата „DSV Limiting Factor“. За 4 часа, Весково се спуска на дълбочина от 10928 метра, което е с 12 метра по-дълбоко от предишния рекорд.

„Батискафът ми устоя перфектно на екстемното налягане.”, споделя впечатленията му Весково. „По време на спускането почувствах студ и бях в пълна тишина. Това не ми попречи да заснема невероятния подводен свят, който имах късмета да видя от камерата."По време на спускането учените наблюдават скални образувания с червено-жълти цветове, които според океанографите могат да бъдат химични скали, образувани от хемосинтетични бактерии (тези бактерии с помощта на водорода превръщат въглеродния диоксид в органична материя).

„Видяхме и дузина малки полупрозрачни малки същества“, казва Весково.

Екипът открива четири нови вида амфиподи: един на дълбочина от 2600 метра, вторият на дълбочина от 4450 метра и два на дъното.

Когато Весково извършва единично гмуркане на дълбочина 10928 метра, се натъква на найлонова торбичка и опаковки за бонбони. Учените предполагат, че подводните земетресения и океанските течения могат да пренесат пластмаса дори до тази дълбочина и това означава, че хората замърсяват най-дълбоките места на планетата, без дори да могат да достигнат до тях.

Няколко месеца преди да се спусне до бездната Чалънджър, изследователят достигна най-дълбоките точки на Атлантическия, Южния и Индийския океан. Експедицията се провежда в рамките на мисията „Пет дълбочини“, чиято цел е да достигне „дъното“ на всичките пет океана на Земята. В края на 2019 г. ще излезе документален филм за експедицията на Весково.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |