Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОТКРИТА Е НОВА КОСТ НА ДЕНИСОВ ЧОВЕК

05.07.2024
Карстовата пещера Байшия в Тибет.

Ново проучване разкрива как са живели нашите мистериозни роднини.

В тибетска пещера на надморска височина 3280 м международен екип от учени откри още една кост на Денисов човек. Според проучване, публикувано в списание Nature, древна група хора е живяла там в продължение на много хилядолетия.

Денисовите хора са изчезнал вид древни хора. През март 2010 г. учени обявяват, че са открили част от пръст на дете от женски пол, което е живяло приблизително преди 41 000 години. Останките са намерени в Денисова пещера, планината Алтай, Сибир, Русия, в район, който по онова време е бил населен от неандерталци и вероятно съвременни хора.

Археолозите досега са открили само няколко малки кости и зъби, които са принадлежали на Денисови хора. Въпреки че се знае малко за тази група, включително кога са изчезнали, сигурно е, че денисовците са се кръстосвали както с неандерталците, така и с Хомо сапиенс.

Учени от Китай, Дания и Обединеното кралство са изследвали повече от 2500 кости от карстовата пещера Байшия на високото тибетско плато – едно от двете места, където се знае, че са живели денисовци.

Авторите идентифицират една ребрена кост като принадлежаща на Денисов човек. Слоят, където е открито реброто, датира отпреди между 48 000 и 32 000 години. Тоест, този Денисов човек е живял във време, когато съвременните хора вече са се заселили из евразийския континент.

Анализът на всички кости показа, че Денисовите хора са живели на тибетското плато от преди приблизително 200 000 до 40 000 години. Така Денисовият човек оцелява там през две ледникови епохи и топъл междуледников период.

Освен това е било възможно да се идентифицират костите на голямо разнообразие от животни, които Денисовите хора са консумирали. Костите са силно фрагментирани, което затруднява идентифицирането. Авторите са използвали нов научен метод, който използва разликите в колагена между животните.

Повечето от костите принадлежат на барал (наричан също и син овен или нахур), както и на див як, изчезнал вълнест носорог и петниста хиена. Изследователите също така идентифицират костни фрагменти от дребни бозайници, като мармоти и птици. Денисовите хора са използвали костите за направата на инструменти.

Д-р Джеф Смит от университета в Рединг (Великобритания): „Успяхме да определим, че Денисовите хора са ловували и яли редица животински видове. Нашето изследване разкрива нова информация за поведението и адаптирането на Денисови хора както към условия на голяма надморска височина, така и към променящ се климат. Ние едва започваме да разбираме поведението на този необичаен човешки вид."

Д-р Джиан Уанг от университета в Ланджоу каза: „Доказателствата сочат, че Денисовите хора, а не друга група хора, са окупирали пещерата и ефективно са експлоатирали всички налични за тях ресурси.“

Д-р Фридо Уелкер от университета в Копенхаген: „Въпросът сега е кога и защо Денисовите хора са изчезнали от Тибетското плато.“


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |