Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЙОГА УПРАЖНЕНИЯТА ПРОМЕНЯТ МОЗЪКА

01.07.2024

Науката вече може да покаже, че йога има положително влияние върху здравето.

Йога помага за понижаване на кръвното налягане, подобрява нивата на кортизола и е ефективна и при хронична болка.

Но защо е така? Има ли разлика дали практикувате йога или посещавате нормален фитнес клас?

Малвина Гарнър, неврорадиолог в университетската болница в Саарланд, допуска, че възможна промяна в здравословното състояние може да се види и в мозъка. За своето проучване от 2020 г. тя огранизира доброволци да преминат мозъчно сканиране в университета Саарланд преди началото на експеримента. Първата група от тествани субекти завършва 10-седмичен курс по йога, втората група участва във фитнес тренировки през същия период. След това всички се връщат в университета за сканиране на мозъка. Резултатът изумяват учените: мозъците на участниците в курса по йога показват ясна промяна, но за спортистите, занимаващи се с фитнес, всичко е както преди.

Този резултат първоначално изненадва Гарнър: „Първо, бяхме напълно изненадани, че изобщо е регистрирана промяна. В самото начало имах големи съмнения относно това."

Снимките показват, че при повечето хора упражняващи йога структурата на мозъка в областта на хипокампуса е станала по-плътна. Този регион е изключително важен за релаксацията и автономната нервна система. И това също обяснява положителния ефект на йога върху кръвното налягане и нивата на кортизола. Кортизолът е хормонът на стреса, както вече показват други изследвания. Хипокампусът има тясна връзка с носа и следователно с дишането.

И точно тук Гарнър подозира, че е ключа към ефекта от йога: „Това, което е определящо при йога, не са само тези физически упражнения, а как ги изпълнявате. Това означава, че работите непрекъснато с определено ниво на внимание върху цялото тяло".

Това прави йога различна от много фитнес спортове. Добрата новина за всички, които не са йоги: спортовете за издръжливост като плуване и джогинг също имат подобен ефект върху мозъка.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |