Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЖЕНИТЕ ИМАТ ПО-ДОБРА КОСМИЧЕСКА АДАПТАЦИЯ ОТ МЪЖЕТЕ

29.06.2024

Само 11% от космонавтите в света са жени и според учените това трябва да се промени.

Те са анализирали влиянието на пътуването в космоса върху човешката имунна система и са стигнали до извода, че представителките на нежния пол са по-издръжливи към космическия стрес от мъжете. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Авторите му са се опитали да разберат начина, по който условията на космически полет (микрогравитация, движение на течности и радиация) влияят върху имунитета на астронавтите. Те са изследвали имунните реакции на двама мъже и две жени, излетяли в орбита с мисията Inspiration4 на SpaceX през 2021 г.

Учените откриват, че при завръщането си от Космоса мъжете показват по-голямо прекъсване на генната експресия и по-бавно се възстановяват до базовите нива. Генната експресия е процесът, чрез който наследствената информация от част от ДНК се превръща в РНК или протеин. Тя позволява на клетките да контролират собствената си структура и функция. Половите различия се наблюдават и в съдържанието на протеини, които играят важна роля в защитата срещу инфекции, възпаления и съсирването на кръвта.

Причините за тази разлика все още не са ясни. Авторите на изследването предполагат, че това може да е свързано със способността на жените да износват и раждат деца.

„Способността да се толерират значителни промени във физиологията и динамиката на течностите може да бъде полезна както за поддържане на бременността, така и за справяне със стреса от космическия полет на физиологично ниво“, казва биофизикът Кристофър Мейсън, ръководител на изследването.

За да се потвърди тази версия, е необходимо да се продължи с изучаването на проблема. Учените смятат, че резултатите от тяхната работа могат да променят подхода към подбора на екипажа – по-специално те ще позволят набирането на повече жени за различни космически мисии.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |