Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАКВО СЕ СЛУЧВА ОКОЛО ЧЕРНИТЕ ДУПКИ?

21.05.2024

Учени потвърдиха правотата на Айнщайн, относно зоната на поглъщане на черните дупки.

Общата теория на относителността на Айнщайн предсказва, че т.нар. "зони на поглъщане" около черните дупки би трябвало да ускорят материята до скоростта на светлината. Нови рентгенови наблюдения на далечна черна дупка доказаха, че гениалният физик е бил прав. Астрономи са наблюдавали падане на материя със скоростта на светлината, съобщава Live science.

Екипът, ръководен от изследователи от отдела по физика на Оксфорд, казва, че откритието може да отключи някои фундаментални мистерии за черните дупки и природата на пространство-времето. Изследователите са публикували своите открития в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо дружество.

Черните дупки се раждат от колапса на гигантски звезди и растат чрез поглъщане на газ, прах, звезди и други черни дупки. Тези космически чудовища имат толкова мощно гравитационно привличане, че нищо не може да им избяга. Зоните за поглъщане са разположени точно на хоризонта на събитията на черните дупки, където гравитацията става толкова силна, че дори светлината не може да избяга. Но това не означава, че черните дупки не могат да се видят. Активните черни дупки са заобиколени от акреционни дискове - огромни въртопи от свръхгореща материя, кръжащи около тях., които се нагряват, докато се въртят спираловидно.

Чрез насочване на два космически телескопа към черна дупка, наречена MAXI J1820+070, разположена в двойна звездна система на около 10 000 светлинни години от Земята, изследователите записаха рентгенови лъчи, излъчвани от горещия материал в нейния акреционен диск. Като поставиха данните в математически модели, учените откриха, че светлината се излъчва от материята в зоната за поглъщане, потвърждавайки съществуването на този феномен.

„Мислете за това като за река, превръщаща се във водопад – досега гледахме реката. Това е първият ни поглед към водопада. Последното изхвърляне на плазма се случва в самия край на черната дупка и показва, че материята реагира на гравитацията в най-силната си форма“, казва Андрю Мъмъри, физик от Оксфордския университет.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |